De Heilige Geest


Geplaatst op uur door Rommel | 2 reactie(s) | §
De Heilige Geest

Komende tijd lopen we mee met Mario, die als ongelovige een Alpha Cursus doet. Hoe beleeft hij een Alpha Cursus en wat vind hij ervan?

Donderdag was de les over Hoe te geloven? Het kwam er op neer dat zodra je Jezus Christus aanneemt en Hem wilt volgen, je de Heilige Geest ontvangt. Over de Heilige Geest hebben we zaterdag een hele dag les gehad.

Om 10 uur begon de les, opening met gebed en opwekkingsliederen en daarna een korte inleiding over de eerste dagdeel. Helaas waren er van de twee groepen die we hebben, maar drie mensen aanwezig. En zeven mensen van de begeleiding. Ondanks of juist daardoor, dat werd het een hele mooie dag. Hoe de dag verliep en de lessen gingen, laat ik even achterwege. Ik wil jullie gewoon vertellen wat ik vandaag ervaren heb, mijn (soort) getuigenis.

Toen ik elf jaar was, heb ik God weggestuurd, uit boosheid, omdat Hij me niet gaf wat ik op dat moment zo hevig verwachtte en naar verlangde. Dat alles had met mijn hartafwijking te maken. “Ga maar weg God !! Ik doe het voortaan wel alleen, ik kan makkelijk zonder U!!” Ik zocht mijn heil in de sprookjes in Fantasia, het onbegrensde rijk der fantasieën. Ik vond daar mijn troost en rust. Toen kwam mijn eerste en meest belangrijke hartoperatie. Een keuze tussen twee kwaden, dood op de operatietafel of dood door een hersenbloeding met alle gevolgen van dien. Ik koos voor de operatie en er gebeurde een wonder, ik werd “beter”. Die eer schreef ik God niet toe, maar een wezen uit Fantasia. Toen ik “beter” was, beter dan ooit daarvoor, kwam mijn seksualiteit ten openbaring. Ik hield van jongens, ik was (en ben) weer anders dan anders. Ik heb de weg bewandeld van de seks, lust, prostitutie met mannen, ik ben door het duistere duister gegaan.

Toen ik zevenendertig was vond een hulp het nodig dat ik eens wat christelijker zou worden en raadde mij Ronduit aan van de EO. Daar heb ik vijf jaar lang, wat afschopt en dwarsgelegen over het geloof. Maar ergens binnenin ging er wel iets open. Toen kwam Setfire en daar werd ik, gedeeltelijk gewild en gedeeltelijk ongewild, op de rails gezet. Ik kreeg een schop onder mijn kont en ging Alpha cursus doen. En daar heb ik Jezus weer aangenomen, is een last van me afgevallen en het leerproces gaat nog altijd verder.

Vandaag heb ik geleerd dat ik vanaf het moment dat ik God wegjoeg en zei dat ik het wel alleen zou redden, ik al die jaren tezamen met de Heilige Geest gehandeld heb. Door Ronduit en Setfire, heb ik geleerd dat God ondanks dat ik hem wegstuurde, altijd bij me is gebleven. God was in de sprookjes, God was in Fantasia. God werkt zelf ook als Fantasie, scheppend, Het Woord creëert en daarom was Hij bij me.

Jezus was een enorme belemmering voor me. Zijn lijdensweg was niet zwaar in mijn ogen. Mijn lijdensweg met ziekte was zwaarder, zelfs mijn homoseksualiteit verbond ik aan Jezus. Doordat anderen met Bijbelteksten smeten als weerwoord voor mijn homoseksualiteit, ontstond er een barrière tussen Jezus en mij. Maar op Alpha leerde ik dat jezus alle zonden vergeven heeft, echt vergeven! (ongeacht of homoseksualiteit nu wel of geen zonde is) En ziekte is geen zonde, maar Jezus is er ook voor hen, ook al voelt ziekte soms als zonde tegenover Jezus. Ik mag er zijn van Hem, ik ben een kind Gods!! De Heilige Geest heeft me al die jaren geleidt, als een gids, die weet waar mijn bestemming is. Vanaf vandaag zijn we weer met ons vieren, God de Vader, Jezus Christus de zoon, de Heilige Geest en ik: Mario!!

New 50’s Huisvrouw-Chic


Geplaatst op uur door Herfstvlinder | 0 reactie(s) | §
New 50’s Huisvrouw-Chic

Vanaf de cover van een christelijk vrouwenblad, dat ongevraagd in mijn brievenbus is geduwd, kijkt ze me vrolijk aan. De verbeterde, eenentwintigste-eeuwse versie van de moderne huisvrouw. Perfect gekleed en gekapt, met rode lippen, vlotte kralenketting pseudo-etnische armband en in haar handen een vrolijke taartschaal met dito, marsepeinbedekte modetaart.
Ze is het ideaalplaatje van de christelijke vrouw van 2012. Succesvol, moederlijk, optimistisch, altijd hard aan ’t werk, creatief en superhuishoudelijk. Ik wil het blad niet eens meer openslaan; liefst gaat het direct door naar het oud papier.

Ben ik de enige die het ziet? Het lijkt of de emancipatie met één sprong (of val?) weer zestig jaar is teruggegleden; het goedgekapte, taartenbakkende, stippeltjesbeschorte huisvrouwtje uit de jaren vijftig is in een nog hippere gedaante gereïncarneerd en dringt zich op binnen de nieuwe christenvrouwencultuur. De `gelukkige’ huisvrouw, die in films over de naoorlogse tijd een gladgepolijst leven met eender uiterlijk leek te lijden maar innerlijk verscheurd werd, gedomineerd door haar man of mentaal geplet door het veel te grootse verwachtingspatroon dat de maatschappij van toen haar oplegde.

Het doet mij werkelijk verdriet als ik vrouwen om me heen, en gek genoeg met name christenvrouwen, met weggepoederde wallen zie strijden om op een postmoderne versie van deze gekwelde dame te lijken. Als de vrouw van nu haar hersens dan eindelijk mag laten gelden, waarom laat ze zich dan opnieuw een rad voor ogen draaien? Ongepland gaan mijn gedachten weer terug naar het verhaal van Martha, die in mijn optiek een bijbelse voorloper van deze newfifties-huisvrouw was en haar relaxte zus Maria voor wie het `zijn’ en het bij Jezus zijn genoeg was. Ja, alweer. Alweer. Waarom? Omdat ik mijn zusjes wereldwijd zo toewens dat ze de innerlijke ruimte hebben om alleen maar bij Jezus te zijn en de rest net als Paulus als schadelijk afval beschouwen kunnen. Daarom.

Smileys!


Geplaatst op uur door Rommel | 1 reactie(s) | §

Daar zit je dan op je vrije zaterdag een beetje smileys te maken en uit te zoeken. Na een uurtje ging er wel wat door mij heen van: "Waar ben ik nou mee bezig?", maar je gaat door als die plaatjes met van die puppy-eyes je aankijken.

Eigenlijk was ik van plan een blog typen over de zondagsrust, dat sommige websites op zondag dichtgaan en wij niet! Wij niet! "Jullie zijn van die christenen die de zondagsrust niet respecteren. Van die koopzondag christenen!" Maar nee: in plaats van een blog te typen zit ik ondertussen al 2 uur naar smileys te kijken. Ik praat het mijzelf goed met: 1 plaatje zegt meer dan 1000 woorden terwijl ik een smiley van een brilletje voorziet.

Ondertussen denk ik aan de woorden van een goede vriend van me, ongelovig weliswaar maar een fijne knul verder. Ik weet het nog goed toen hij zei: "Jullie christenen zijn vaak zo saai, zo serieus! En het gaat altijd over het geloof!!" Als ik een verjaardagsfeestje organiseerde vroeg hij ook altijd of mijn gristenvrinden er ook waren. Een reden voor hem om dan thuis te blijven, hij kwam dan wel een andere avond langs om gezellig een biertje te drinken.

En hier zit ik dan op een serieuze christelijke website een blog te schrijven over smileys. Waar het mis kan gaan is de evil-smiley, een mannetje met horentjes! De satan himself zou die vriend zeggen met een mhuhaha erachteraan om het nog eens duidelijker te maken. Negen van de tien keer ging het er hier ook over als ik het met hem over het geloof had. Waarom is de wereld zo slecht? Waarom doet God niks? Waarom… waarom... De bekende vragen die elke christen wel hoort en waar hij/zij zelf ook mee zit.

Ondertussen betrap ik me dat als ik niet oppas hij gelijk gaat krijgen dat het altijd zo serieus is bij gelovigen. Wil je aankondigen dat er nieuwe smileys zijn en dan kom ik terecht bij dit soort moeilijke en donkere dingen. Maar nee, daar gaat het allemaal niet om, natuurlijk leven wij op de wereld en de satan gaat rond als een briesende leeuw. Nee! Het geloof gaat juist om de liefde! Dit werd ook duidelijk toen ik melding maakte in de chat dat er nieuwe smileys beschikbaar waren: "Aaahw! Er is nu ook een hartje! (L) " was de eerste reactie.

Om een verhaal kort te maken: er zijn nieuwe smileys beschikbaar op SetFire! En nu aan de taart om het te vieren! :cake:

Hete lucht of diepvries christen


Geplaatst op uur door Herfstvlinder | 2 reactie(s) | §
Hete lucht of diepvries christen

Daar zit je dan, tussen je enthousiaste, opgewekte christenvrienden.
Met vlinders in hun buiken en vlammetjes in hun ogen zijn ze teruggekomen van hun pinksterconferentie. Vol goede bedoelingen proberen ze je in hun gesprekken te betrekken; stuk voor stuk zouden ze zó weer in de bus terug willen stappen, en jij móét vooral meegaan: Opwekking is toch wel the place to be.
Sceptisch luister je naar de verhalen van je vrienden. Ze vertellen over liefde, warmte en ervaring. Ze voelden Gods aanwezigheid en jij kan niet anders dan je wenkbrauwen fronsen en je schouders ophalen. Vorig jaar ging het net zo; ze zullen wel net als toen binnen twee weken weer lopen zeuren over vriendjes, school en ouders en de vlammetjes gaan langzaam maar zeker rustigjes weer uit.

Toch zit het je niet lekker; toch ben je ergens jaloers, al zal je dat nooit toegeven. Het enthousiasme en de gedrevenheid van die in jouw ogen zweverige mensen raken ergens iets en maken je in de war. Want wat is waar? De leer, de veilige regels en de duidelijkheid van de kerk van je ouders bieden zekerheid en geven je de ruimte om niet te persoonlijk envolved te raken. Maar ergens in je hart is een hang naar een bewijs dat de veel gesproken woorden waar zijn; diep van binnen zit een onstilbare honger naar Iemand die meer is dan de God van de zondagen uit je jeugd.
Maar de vage gevoelens van je vrienden schrikken je af; ze lijken geleid te worden door ervaring; door emoties die zo ontzettend instabiel zijn. Gevoel lijkt niet echt een manier basis om een stabiel geloof op te bouwen; dat heb je allang gezien.
Wat is waar? Is God een leer, is Hij een gevoel? Tussen refo en evo laaien heftige discussies op; voor de één bestaat Hij pas als je Hem ervaart, voor de ander is gevoel alleen maar een 'uiting van het vlees'.

Is er één manier? Is er één weg die God met iedereen wil gaan? Wat is goed?
Zijn we allemaal hetzelfde geschapen? Kijk om je heen, je weet het antwoord ergens wel. Iedereen is uniek geschapen; en de Schepper wil een relatie met elk van Zijn schepselen. Met de zwever die zondag aan zondag in z’n evangelische hoekje de ogen niet droog kan houden en met de trouwe kerkganger die met heel zijn gereformeerde hart gelooft in de trouw van God. Is er een goede manier om te geloven? Is ervaring noodzakelijk of overbodig? Is God slechts van één kant te bekijken?
God kent jou beter dan wie ook; Hij kent je hart, Hij weet wat bij jou belangrijk is; hij heeft je verstand én je gevoel geschapen! De God die niet in één kerk te proppen is wil met jou een relatie op de manier die bij jóu past. Niks moet, alles mag! Bij Hem is het veilig, Hij weet wat je aankan; Hij zal je niks opdringen.

'Wie in de Zoon gelooft, heeft eeuwig leven' zegt Johannes 3:36. Dat is alles.
Geloof in de Zoon, Jezus; dan zit het wel snor. Alles wat daarbij komt, is bijzaak. Heeft God meer voor jou in petto? Ongetwijfeld! Vertrouw Hem en laat je verrassen!

Schaal van het universum


Geplaatst op uur door Rommel | 0 reactie(s) | §
Schaal van het universum

Leuk voor als je even 5 minuten niets te doen hebt. The Scale of the Univers laat alles even op een andere manier zien en handige feitjes krijg je er gratis bij. Ik heb net geleerd dat 25 - 30 % van alle landdieren mieren zijn!

Top 5 fouten van God


Geplaatst op uur door Rommel | 2 reactie(s) | §

“En God zag dat het goed is”. Daar heb ik wel even een andere mening over. Als je om je heen kijkt kan je misschien afvragen wat voor smaak God heeft. Daarom een top 5 van de fouten van God.

5 Stermol
Het is net alsof God het arme beest heeft laten vallen. Gelukkig kan het zelf niet zo goed zien dus daar heeft God wel over nagedacht. Maar voor de mensen die er naar moeten kijken is het wel wat vreemd. Toch ziet het er ook wel vrolijk uit die sliertjes dus daarom op nummer 5.

4 Welwitschia
Op 4 staat de Welwitschia Plant. De planten werden niet gemaakt op de maandag anders konden we dit mooi onder de categorie “maandagochtend producten” zetten. Als je het ziet denk je dat je naar de afvalbak van de groenteman om de hoek zit te kijken.

3 Blobvis
Het was even spannend tussen plek 3 en 2. De zogenaamde “Blobvis” is een wat apart geval. Wat hij wel heeft ten opzichte van de nummer 2 is dat het een lach op je gezicht zet, bij mij wel. Maar verder… wat moet ik er van zeggen. De ontdekkers van deze vis dachten meteen aan 1 woord: “blob” en ik geef ze helemaal gelijk. Blob!

2 Naaktslak
Ja de naaktslak: het lijkt net alsof het beest nog niet af is en zo is het ook. Bij God was de inspiratie ver te zoeken, ieder anders mens had dit wel beter gedaan. Een leuk en fris kleurtje was alleen al voldoende geweest. Daarom de verdiende 2de plaats voor de naaktslak.

1 De mens
Bij de mens was het zelfs “zeer goed” natuurlijk was de mens perfect, maar God wist ook wel dat ze niet lang perfect zouden wezen. De arme beestjes en plantjes hebben nog 1 ding goed en dat is dat ze het nog allemaal netjes houden hier op aarde. Dan hadden we geen oorlogen, vervuiling, uitputting van de aarde, klimaatsveranderingen, hongersnood en zo kan ik wel even doorgaan. Nee, het was beter geweest als de vijfde dag van de schepping zo was: “God keek naar alles wat hij had gemaakt en zag dat het zeer goed was.” en klaar! En daarom met stip op nummer 1: De mens!

Opgewekte jongeren: neem je wandelschoenen maar mee!


Geplaatst op uur door Rommel | 2 reactie(s) | §
Opgewekte jongeren: neem je wandelschoenen maar mee!

Het duurt nog even voordat we weer met z’n alle weer in een tentje zitten bij Opwekking of in de rij staan voor de WC of douche. Maar ondertussen zijn achter de schermen de voorbereidingen al druk bezig en dat heeft voor ons ook wat consequenties.

Stichting Opwekking wil flink uitbreiden en dat zou betekenen dat het E kampeerveld (ook wel bekend als het jongerenveld) plaats moet maken voor eettentjes en winkeltjes. Gezellig! Dat wil zeggen dat voor ons (de jongeren) de herberg vol is op het terrein. Maar gelukkig is er voor ons een stal gevonden waar wij terecht kunnen en wel helemaal aan de anderen kant van het terrein: op de parkeerplaats direct naast de bekende loopbrug! Met andere woorden: neem je wandelschoenen maar mee want dat wordt elke dag einden lopen!

Dit is verder nog niet officieel maar het leek ons goed om dit tijdig bekend te maken zodat er op tijd begonnen kon worden om te oefenen.