Melk en suiker, Heer?


Geplaatst op uur door Herfstvlinder | 0 reactie(s) | §
Melk en suiker, Heer?

Stille tijd. Ken je de term? Het is er bij mij al jong ingeprent; op het christelijke jeugdkamp dat ik als tiener bezocht werd er ’s morgens in alle vroegte in groepjes `stille tijd’ gehouden. Er werd ons op het hart gedrukt dit thuis ook te gaan doen; vóór de drukte van de dag begon; met je bijbel en een eventueel dagboekje op je slaapkamertje even een poosje lezen, bidden en stil zijn.
Ik was een braaf kind, dus elke zomer na het kamp begon ik trouw in het boekje dat we meekregen; ik kocht zelfs een keer zélf een dagboekje van een kadobon. Al vanaf heel jongs af aan geloofde ik in Jezus, en wist ik dat God er voor me was; dus ik moest die stille tijd er maar voor over hebben, vond ik. Jammer genoeg hield ik het nooit lang vol; zoals bij alle dingen die móeten, ging de puf er gauw uit.

Ik zal de laatste zijn om zo’n moment met God af te raden. Vooral als het je lukt om een rustige plek in huis te vinden, is het fijn om vóór het leven weer op je afraast even stil te zijn, in de bijbel te lezen, naar de Heer te luisteren en met Hem te praten.
Maar weet je, er is iets veel relaxters mogelijk, iets dat niets met verplichting of vaste gewoontes te maken heeft. Het is iets dat ik een poosje terug ontdekt heb, en wat voor mij werkelijk een openbaring was: je kunt de hele dág naar God luisteren en met Hem praten! Ook als je daar ’s morgens vroeg geen tijd voor hebt gehad.
Ik hou mijn regelmatige momenten van gebed vroeg in de morgen, maar als ik zo de dag doorhobbel, is God als een vriend voor me die steeds met me meeloopt en met wie ik alles kan overleggen. En joh, het is echt heerlijk! Sinds ik heb ontdekt dat God geen strenge man hoog in de hemel is, maar een liefdevolle Vader die altijd zo dichtbij is als ik maar wil, is mijn `stille tijd’ niet langer een eenzaam kwartiertje in de morgen. Sowieso is het in mijn huis met één grote en drie kleine stuiterballetjes ’s morgens niet vaak zo heel erg stil; maar op elk moment alleen kan ik gewoon even met mijn Heer overleggen. Als ik onder de douche sta heb ik gewoon tijd om een liedje voor Hem te zingen; als ik in de auto zit praat ik hardop met Hem. Als ik een beslissing moet nemen, klein of groot, vraag ik Hem om raad, en als ik tussen mijn werk door even een pauze neem drink ik heerlijk een bak koffie met mijn Vader.
En wanneer ik met mijn klusjes bezig ben, is Hij om me heen. Ook als ik het helemaal niet zo voel. Geweldig hè? En weet je, Hij wil het zelf ook zo graag; dichtbij ons zijn en bij alles in ons leven betrokken worden!

`Jij bent mijn dienaar, jou heb ik gekozen, ik heb je niet afgewezen. Wees niet bang, want ik ben bij je, vrees niet, want ik ben je God. Ik zal je sterken, ik zal je helpen, je steunen met mijn onoverwinnelijke rechterhand.’  Jesaja 41:9-10

We zijn alweer een jaartje ouder!


Geplaatst op uur door Rommel | 2 reactie(s) | §
We zijn alweer een jaartje ouder!

Hoe ouder je wordt hoe minder waarde je hecht aan je verjaardag. Ondertussen ga ik al richting de achtentwintig en het vieren van mijn verjaardag begint per jaar een lagere prioriteit te krijgen. Het hebben van een verlanglijstje is niet meer nodig omdat ik het lijstje uit mijn hoofd ken. Voorheen was het een lijst wat qua lengte in de categorie zou kunnen vallen met een gemiddeld examen. Nu ik zo over nadenk heb ik misschien wel meer tijd erin gestoken met het maken van een verlanglijst dan per gemiddeld verslag. Al zit de manier van het schrijven van verslagen er nog goed in: achtenentwintig languit schrijven en hetzelfde met afkortingen: dat zijn nou eens tips van een oude vent.

Het duurt nog gelukkig krap 2 maanden voordat ik jarig ben maar de verjaardag van SetFire kwam eind oktober wel steeds dichterbij. Het maken van een verlanglijstje voor de site was ook zo gedaan: het krijgen van meer leden en de prijs winnen voor beste christelijke website. Dan heb je het wel zo’n beetje gehad volgens mij.

We zijn ondertussen dus alweer voorbij het tweede levensjaar toegekomen van deze site. Geen dag om daar telang bij stil te staan dacht ik van tevoren maar nu op de vrijdagavond bedenk ik me dat ik dan wel wat mensen tekort doe. Als ik nadenk over de afgelopen twee jaar zie mensen die helemaal vrijwillig willen meehelpen aan deze website en nog een berg donateurs die ervoor zorgen dat deze site nog betaalbaar is. En natuurlijk alle leden die zich hebben aangemeld en trouw de site bezoeken: zonder jullie was deze site maar leeg. Dus daarom: Bedankt iedereen en op naar het derde levensjaar.

SetFire.nl beste christelijke website van Nederland?


Geplaatst op uur door Rommel | 5 reactie(s) | §
SetFire.nl beste christelijke website van Nederland?

Misschien dat jullie het wel eens gemerkt hebben: ik hou niet van TV shows zoals Idols, X-Factor, Popstars, The voice of Holland en Sterren spingen van de duikplank. Van die waardeloze shows waarbij jij als kijker mag gaan bepalen wie er door gaat door middel van te smsen of bellen. Het is één en al commercie en de toegevoegde waarde het heeft aan mijn leven is nul.

En nu sta ik een heel klein beetje in dezelfde positie. We maken kans om de beste christelijke website te worden van Nederland (in de categorie: particulier) en daarbij heb ik jullie hulp bij nodig. Jullie mogen net als in die TV programma’s een keus uit gaan brengen en het beste is: het is helemaal gratis! Geen sms of belkosten!

Het is heel simpel: ga naar deze website en geef een cijfer in sterren wat je van SetFire vindt! Mijn dank is groot, heel groot!

Het is trouwens niet zo dat als we hiermee het hoogte cijfer krijgen dat we meteen hebben gewonnen. Nee het is maar 1 stem tijdens de jury ronde: nee als we iets willen winnen dan doen we dat goed. Niet zoals de bovenstaande TV shows het doen.

Webchat online


Geplaatst op uur door Rommel | 4 reactie(s) | §
Webchat online

Jullie moesten er even geduld voor hebben, maar ik heb zojuist de nieuwe beta versie van de webchat online gezet. Voor de mensen die nog niet weten wat een beta versie inhoudt: het kan zijn dat je nog wat foutjes tegenkomt of dat sommige dingen niet werken maar het werkt over het algemeen wel goed.

Voor de duidelijkheid: het is een zeer beperkte versie van de chat. Speciaal gemaakt voor apparaten zoals mobieltjes of tablets die niet dezelfde kracht hebben als een computer. Als je de webcam functionaliteit zoekt dan verwijs ik je graag door naar de normale versie want op de webchat zit dat niet.

Op dit moment is het alleen mogelijk om met een mobieltje of tablet de chat te bezoeken, als je met een normale PC de chat bezoekt word je verwezen naar de normale chat.

De webchat is te vinden via: http://webchat.setfire.nl!

Mijn buurboom en ik


Geplaatst op uur door Herfstvlinder | 3 reactie(s) | §
Mijn buurboom en ik

Herfst. Je kunt er blij mee zijn of niet. Of van allebei een beetje. Het ene moment is het koud, waait het hard en lijkt de zon voor altijd achter de regenwolken te zijn verdwenen; de volgende dag zet de lage herfstzon de afstervende bomen in een stralende lijst van goud-, rood- en koperkleurige bladeren.

Vanochtend is het zo’n kleurige, lichte najaarsmorgen. Ik breng, als rechtgeaarde, Oudhollandse pro-fietsenmetmooiweer-moeder, mijn kinderen naar school. Op de terugweg geniet ik van de zon in mijn rug en de kunstwerken die God me overal in de natuur laat zien, en daar rechts naast me, in een van de rustige dorpsstraatjes, valt me iets bijzonders op. Een rijtje jonge boompjes staat trots met zijn laatste, felrode blaadjes te wapperen langs de stoep. Maar in een van de tuinen aan de andere kant van de stoep groeit een grote boom, die er duidelijk eerder stond dan de dappere jonkies langs de weg; en één van die kleintjes is pal in de schaduw van die grote ouwe boom geplant.
Natuurlijk is de jonge boom, net als zijn broertjes en zusjes naast hem, netjes omhoog gegroeid, maar op een gegeven moment kwam hij zo dicht bij de takken van die grote boom in de tuin, dat hij er op den duur uit is gaan zien als een heuse grote appel met een flinke hap eruit. Zoiets is me nog nooit eerder opgevallen, maar ik vindt het gewoon een beetje sneu voor dat mooie stralende boompje, dat hij noodgedwongen zo vervormd is, en eigenlijk in zijn natuurlijke groei geremd wordt door zijn grote, imposante buurboom.

Ik zal nooit vergeten hoe ik als klein meisje tegen sommige mensen op kon kijken. De zondagsschoolleiders, de oude broeder met zijn kalme bromstem; de meester op school of het al zo grote meisje van negentien met haar mooie kleren, dat bij mijn ouders over de vloer kwam. Ook later zette ik nog mensen op voetstukken; die héle lieve, nooit boze vriendin, dat betrokken oudstenpaar uit de gemeente, of die spreekster op het vrouwenweekend van de kerk. Ik kreeg haast kramp in mijn nek van het opkijken naar anderen en stond zelf een beetje te verpieteren.

De waarheid is dat we allemaal mensen zijn. Mensen als bomen, met een eigen persoonlijke ruimte en een eigen aansluiting op grondwater en zonlicht. Ik heb geleerd dat ik als jong boompje zélf mijn wortels in de goede grond moest slaan, en niet kon leven in de schaduw van de grote mensen. Als je opkijkt tegen iemand, moet je je misschien afvragen of diegene je zicht op de Zon niet beperkt. Je kunt iemand bewonderen, maar als je steeds probeert meer te gaan lijken op die ene geweldige persoon, groei je scheef en krijg je een onnatuurlijke vorm.
Als jij ook een boom bent, en dat ben je, (lees maar in Psalm 1, om maar een voorbeeld van Bijbelgedeelten te noemen die de metafoor van de boom noemen), dan ben je een boom als geen ander. Een boom die zélf, onafhankelijk van de andere bomen, zijn wortels in de aarde moet slaan; die zelf een bodem moet vinden waarop hij wil staan en zelf de voeding zoekt die hem Leven geeft.
Kom uit de schaduw van de andere bomen en laat het Licht van de Zoon van God je overvallen; je mag gezien worden met je eigen, unieke vorm en kleuren. Steek zélf je takken uit en spreid je bladeren in de zon; maak je eigen keus en ga niet alleen af op wat de grote bomen zeggen dat ze zien en voelen. Ervaar het zelf. En groei zoals alleen jij dat kan.

17 november is de dag..


Geplaatst op uur door Rommel | 21 reactie(s) | §
17 november is de dag..

... dat er een uitje komen mag! Tenminste als het aan ons ligt wel. Op dit moment zijn we aan het peilen of er zin/behoefte/animo is voor een uitje: datum staat al vast om datum perikelen te voorkomen: 17 november is de dag! Het hoogte punt van de dag, gaan we letterlijk opzoeken/klimmen. Het is de bedoeling dat we na 465 treden gaan genieten van een heel mooi uitzicht vanaf de Domtoren in Utrecht. Van traplopen krijg je honger dus als we weer beneden zijn gaan we gezellig eten met z’n allen. We verzamelen om 15:30 in Utrecht Centraal en lopen gezamelijk richting de Domtoren. Informatie zoals tarieven is hier te vinden! We houden rekening met de tijd en zullen het niet te laat maken!

Edit: De aanmelding is open! Graag je even aanmelden voor 6 november i.v.m. reservering naar: uitje@setfire.nl en dan krijg je meteen de laatste info op je mail!

Strijkkunst!


Geplaatst op uur door Rommel | 2 reactie(s) | §

Bij het schrijven van deze blog had ik niet verwacht dat ik zoveel commentaar zou krijgen. Boze reacties, e-mails op hoge poten en op de chat werd ik raar aangekeken. Natuurlijk is het niet zo dat alleen maar vrouwen in de keuken horen. Mannen kunnen ook best wel eens wat doen. En als mannen het doen dan doen we het goed. (Kunnen vrouwen nog iets van leren).

Speciaal voor mensen met Filternet (Hoi Eva): *klik*

Donald Duck is van de duivel


Geplaatst op uur door Rommel | 8 reactie(s) | §
Donald Duck is van de duivel

Ik weet nog wel, vroeger toen ik nog jong was wachtte ik altijd op de Donald Duck op de vrijdagmiddag. Wij hadden zo’n net-in-de-pubertijd bezorger die er puberale bezorgtijden op na hield. Ene keer lag de Donald Duck netjes al op de tafel -waarbij ik mij nog steeds afvraag of mijn moeder hem niet stiekem al gelezen had-, en een week later kon hij er pas tegen het eind van de middag er zijn. Het is volgens mij wel duidelijk in wat voor onzekere tijden ik geleefd hebt rond het weekend, misschien dat ik hieraan mijn geduldig zijn te danken heb.

Maar mijn oog viel dit keer op een artikel waarin stond dat de Donald Duck slecht voor je is als christen! Moet je voorstellen? De Donald Duck in hetzelfde rijtje als GTST, drugs, winkelen op zondag, SBS6, seks voor het huwlijk, rapmuziek, boer zoekt vrouw en zo kan ik natuurlijk wel een tijdje doorgaan. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waar gaan we heen als christenen dat de Donal Duck “verboden” gaat worden?

Vragen blijven hangen bij het lezen van het artikel: is het inderdaad wel goed dat deze drie neefjes worden opgevoed door een man alleen? Is het inderdaad wel goed dat Donald en Guus Geluk voortdurend aan het strijden zijn om Katrien? Staat Zwarte Magica inderdaad haaks op de Bijbel? Hoe zit het dan met Pluk van de Petteflet? Was die als klein kind ook niet alleen op pad en woonde helemaal alleen? Waar waren zijn vader en moeder? En dan nog maar te zwijgen over Dick Trom.

Opeens is al het leuke wat je in je jeugd gelezen hebt niet zo veilig als je voorheen altijd gedacht hebt; ik zie opeens het grote geheel dat jarenlang zomaar zijn gang kon gaan. De kerkverlating en scheuringen van de laatste jaren, alles is terug te leiden naar de Donald Duck. Ik stel voor dat elke christenfamilie die lid is van de Donald Duck zijn abbonoment opzegt! Ik ga ervoor zorgen dat mijn kinderen nooit van hun leven een Donald Duck onder hun ogen krijgen!

Of krijg ik dan later ook een zoon die uit pure frustratie een artikel schrijft dat de Donald Duck van de duivel is omdat hij het in zijn jeugd allemaal moest missen als gevolg van een strenge vader?