Alpha cursus, mijn coming-out.


Geplaatst op uur door | 5 reactie(s) | §
Alpha cursus, mijn coming-out.

Komende tijd lopen we mee met Mario, die als ongelovige een Alpha Cursus doet. Hoe beleeft hij een Alpha Cursus en wat vind hij ervan?

De derde les van de Alpha cursus is voor mij een heel belangrijke les. De vraag is: Waarom is Jezus aan het kruis gestorven? Het antwoord kennen we allemaal, zelfs ik als ongelovige weet dat Jezus de zonden op zich nam en ons die zonden heeft vergeven. Dat de weg vrij is naar God, omdat Jezus de boete voor de zonden betaald heeft met zijn bloed.

Toch is juist dit offer van Jezus heel belangrijk voor me. Maar daarvoor moet ik eerst iets anders vertellen.
Ik ben homoseksueel en uit ervaring heb ik gemerkt dat geloof en homoseksualiteit erg met elkaar kunnen botsen. Als ik tegen een christen vertel dat ik homoseksueel ben, dan krijg ik meestal Romeinen naar mijn hoofd. Daarin staat het volgende:
26 Daarom heeft God hen uitgeleverd aan onterende verlangens. De vrouwen hebben de natuurlijke omgang verruild voor de tegennatuurlijke, 27 en ook de mannen hebben de natuurlijke omgang met vrouwen losgelaten en zijn in hartstocht voor elkaar ontbrand. Mannen plegen ontucht met mannen; zo worden ze ervoor gestraft dat ze van God zijn afgedwaald. 28 Omdat ze het beneden hun waardigheid achtten God te erkennen, heeft God hen overgeleverd aan hun eigen onbetrouwbaarheid en doen ze wat verwerpelijk is. 29 Ze zijn door en door onrechtvaardig en boosaardig, hebzuchtig en slecht. Ze zijn door en door afgunstig, moordzuchtig en twistziek, doortrapt en kwaadaardig. Ze roddelen 30 en spreken kwaad, haten God, zijn hoogmoedig, trots en verwaand. Ze zijn vindingrijk in het kwaad, tonen geen ontzag voor hun ouders, 31 zijn kortzichtig en trouweloos, zonder liefde en onbarmhartig. 32 En hoewel ze het vonnis van God kennen en weten dat mensen die dergelijke dingen doen de dood verdienen, doen ze dit alles toch. Sterker nog, ze juichen het zelfs toe dat anderen het ook doen. (Romeinen 1:26-32)

Ook krijg ik dan vaak te horen dat God walgt van homoseksualiteit en dat als God liever homoseksuelen op de wereld had, Hij wel Adam en Evert had geschapen i.p.v Adam en Eva. En diep in mijn hart, wist ik al van vroeger, toen oma nog uit de Bijbel vertelde, dat Jezus voor alle zonden was gestorven.

Die donderdagavond bij de Alpha cursus, vertelde ik mijn verhaal, dat ik homo ben en dolgraag wil weten of Jezus nu wel of niet ook voor mijn zonden is gestorven. Want juist dat elke keer Romeinen moeten aanhoren, of dat God van me zou walgen, weerhoudt me om voor Jezus te kiezen. Stierf Hij dan wel of niet voor alle zonden? Of stierf Hij voor iedereen, maar niet voor mij?

En toen kwam het moeilijkste. De groep had me aangehoord en ik kreeg bemoedigende woorden dat ik zo eerlijk in mijn verhaal was. Maar er werd ook gevraagd of ik die belangrijke vraag, bij het kruis aan Jezus zelf wilde stellen. Dat heb ik na wat aarzelen gedaan. En ik voelde me zo vrij worden, want Hij is ook voor mij gestorven!! Hij kent me zoals ik ben, mijn daden, mijn ik, mijn zijn en Hij vergeeft mij. Eindelijk na zoveel jaar had ik mijn coming-out tegenover God/Jezus. Al die jaren was ik bang dat ik er niet bij zou mogen horen.

Toen stelde men de vraag of ik nu mijn leven in Gods handen zou leggen en Hem zou laten leiden. Want God houdt van je zoals je bent, maar teveel om je zo te laten. Hij zal je veranderen en je fouten wegnemen. Die stap zal ik vast gaan maken, want de grootste twijfel is weg. Ik zie wel waar het pad heen gaat leiden en wat er nog meer veranderen zal. Maar de belangrijkste stap is genomen. Ik heb Jezus weer gevonden!!

Op naar les 4: Hoe kan je geloven en de Heilige Geest dag. Ben benieuwd.

Het verhaal van de drijvende bijl


Geplaatst op uur door Rommel | 0 reactie(s) | §
Het verhaal van de drijvende bijl

Het kan zo een titel zijn van één of ander sprookje. Ik zie het al helemaal voor me: aan het logeren bij opa en oma en de kinderen staan op het bed te springen en ondertussen schreeuwend: “Vertel ons het verhaal van de drijvende bijl!” Of het staat bekend als een sterk verhaal van een oude houthakker die verhalen van vroeger verteld aan de jonge generatie tijdens de middaglunch: “Vroeger in mijn tijd, toen hadden we nog bijlen! Sterker nog: ik weet nog wel een verhaal van een drijvende bijl! Echt gebeurt!”

Ik werd een tijd geleden op dit verhaal gewezen tijdens een doorsnee kerk zondag en sindsdien heeft het mij niet losgelaten. Dit verhaal komt zo af en toe in mijn gedachten naar boven drijven om vervolgens voor een lange tijd weer af te dalen. Terwijl het allemaal zo onschuldig begon: “Heb je wel eens het verhaal gelezen van de drijvende bijl?” De gedachten van een grap kwamen direct naar boven maar al snel merkte ik dat het bloedserieus was. Ik kreeg een Bijbeltekst uit 2 Koningen 6 onder mijn neus. Om mensen met een stofallergie te besparen, ik zal de tekst hier maar even plaatsen:

3 Maar een van de profeten zei: ‘Doet u ons een genoegen, heer, en ga met ons mee.’ ‘Goed,’ zei Elisa 4 en hij ging met hen mee naar de Jordaan, waar ze bomen begonnen om te hakken. 5 Terwijl ze daarmee bezig waren, schoot bij een van de profeten het ijzeren blad van zijn bijl los en viel in het water. ‘Wat nu, heer!’ riep hij uit. ‘Ik had hem te leen!’ 6 ‘Waar is hij gevallen?’ vroeg de godsman. Nadat de man hem de plaats had aangewezen, sneed Elisa een twijg af en gooide die in het water, waarop het ijzer kwam bovendrijven. 7 ‘Haal hem er maar uit,’ zei hij, en de man pakte het blad van de bijl weer uit het water.

Een klein gedeelte uit het leven van Elisa, het heeft misschien 5 minuten geduurd. Toch is het in de Bijbel terecht gekomen maar waarom? Ik heb nagedacht over een diepere betekenis van dit verhaal. Is dit soms een beeld wat wijst op een gebeurtenis wat nog moest komen? Neem zoiets als Jona en de walvis waar hij 3 dagen in zat, de koppeling is dan snel gemaakt. Ik denk dat het juist hierom is dat dit verhaal bij mij blijft hangen. Zou het toch zo zijn dat er een sprookje in de Bijbel terecht is gekomen? Of een sterk verhaal die is ontstaan tijdens het bouwen van de ark? Misschien een leuke vraag voor op de Alpha Cursus?

Wie is Jezus? Wat een dom onderwerp….


Geplaatst op uur door | 3 reactie(s) | §
Wie is Jezus? Wat een dom onderwerp….

Komende tijd lopen we mee met Mario, die als ongelovige een Alpha Cursus doet. Hoe beleeft hij een Alpha Cursus en wat vind hij ervan?

Als ongelovige op een christelijke chatbox/forum, hoor ik vaak de vraag: “Wie is Jezus voor jou?” Moeilijke vraag, want eigenlijk heb ik niet zoveel met Jezus. Ik ken de naam, weet dat hij bestaan zou hebben en wat hij ongeveer gedaan heeft en daar houdt het dan mee op. Dus ik heb eigenlijk geen idee wie Jezus voor mij zou kunnen zijn. Nou ben ik al best een aantal jaartjes actief op christelijke chatboxen/fora, dus ik weet al veel meer over Jezus dan ik al wist. Maar echt een plek in mijn leven heeft hij niet. Het idee God, daar kan ik alle kanten mee op en die heeft best wel een betekenis gekregen in mijn leven, maar Jezus is toch een ondergeschoven kindje. Ik snap niks van die lijdensweg, zie hem niet als Godenzoon en heb moeite met de Drie-eenheid. (Vader, Zoon en Heilige Geest) Toch groeit bij mij ook de vraag wie Jezus zou kunnen zijn in mijn leven. Op welke manier zou ik dat kunnen onderzoeken?

Een goede vriendin raadde me een Alpha cursus aan. Ze zocht informatie voor me op waar het gehouden zou worden en een telefoonnummer wat ik kon bellen. In de hoop dat niemand zou aannemen, belde ik het nummer. Want het is wel leuk bedacht natuurlijk zo’n Alpha cursus, maar de uitvoering vond ik best wel eng. Helaas, er werd opgenomen door een vriendelijk man, die mij op z’n gemak, van alles uitlegde over Alpha cursus.
"Wanneer begint de cursus?" vroeg ik vol verwachting dat het pas ergens over tig weken zou zijn. "Aanstaande donderdag." zei de man. We spraken af dat ik zou komen kijken. Het zweet brak me uit, nu wordt het echt. "Wat moet een ongelovige eigenlijk tussen allemaal gelovigen ??!" Terwijl de ene helft in mijn hoofd opzoek ging naar smoezen om toch niet te hoeven, kwam er in de andere helft een nieuw gevoel. Het gevoel van, "Probeer het gewoon, je hebt niets te verliezen en wie weet wat je er vind."

Met die gedachte ben ik die donderdag naar de Alpha cursus gegaan. Doodeng, met knikkende knieën, maar ik ging. Op de plek waar ik wezen moest stond een kerkachtig gebouwtje. Dat was best schrikken, ik voelde me een duiveltje die ging integreren bij gelovige mensen. Op een chatbox praten met gelovigen is toch makkelijker dan in het echt ze te ontmoeten. Er was best een grote groep mensen aanwezig. Veel van die mensen waren al gelovig en deden mee aan de Alpha cursus omdat ze het leuk vonden om verhalen van anderen te horen die niet of nauwelijks geloven. De grote groep wed opgesplitst in 2 kleinere groepjes. Dat was wel erg prettig. Ik zit in een groep met nog 11 andere mensen. De kennismaking met elkaar verliep goed en ik voelde me er best op mijn gemak. Die eerste keer viel best mee. Ik herkende mezelf wel in sommige verhalen, het zoekende zijn, toch wel en toch ook niet willen geloven en het eng vinden om bij de grote groep te moeten horen die christenen heet. Les 1 was geslaagd.

De donderdag daarna begon eigenlijk de echte les en meteen de grote vraag: "Wie is Jezus?" Tsja, en daar zat ik dan, de grote lijnen waren best makkelijk op te dreunen. Maar wie Jezus persoonlijk is voor mij, die vraag was wel heel moeilijk. En eerlijk gezegd, heb ik er nu ook nog niet echt een antwoord op. Al kijk ik nu wel anders tegen Jezus aan dan ik gedaan heb. Omdat uit de verhalen van de anderen best een hoop blijheid en nieuwe ideeën naar voren zijn gekomen, die ik voor mezelf best een plaatsje wil geven en wil overdenken.

En het domme onderwerp? Dom is het onderwerp niet meer, al gebruik ik het wel in mijn masker naar buiten toe. Omdat ik dit eerst zelf voor mezelf wil uitvogelen wat ik ermee wil of zou willen. Dus tegenover vrienden en kennissen ben ik nog altijd de sceptici die wantrouwend tegen het geloof aankijkt. Morgen les 3:  Waarom stierf Jezus ? Dit is denk ik de belangrijkste les voor me... maar daarover vertel ik graag een volgende keer meer wink

Leeland op de EO Jongerendag


Geplaatst op uur door Rommel | 0 reactie(s) | §
Leeland op de EO Jongerendag

Hierboven het tourschema van Leeland. Op dit moment is alleen nog maar bekend dat de Casting Crowns naar de EO Jongerendag komen dus het lijkt erop dat Leeland een beetje te vroeg hun tour data online heeft neergezet. Tenminste... als we dit schema mogen geloven wel, maar de EO zelf houdt het op een foutje aan de kant van leeland: we hebben ze echt NIET geboekt!

Topmodel


Geplaatst op uur door Herfstvlinder | 3 reactie(s) | §
Topmodel

Heel gedisciplineerd ga ik in twee keer in de week met een slaperig hoofd vol koffie en gewapend met hippe roze trimschoenen en een oerlelijke waterfles richting sportschool. Eenmaal binnen baan ik mij een weg tussen relaxte 55plussers, fanatieke zakenvrouwen en welgevormde sportmannetjes door, naar de fietsen om mijn krakerige lijf op te warmen; en ja hoor, het lukt me elke keer weer om mijn trainingsschema netjes af te werken en er achteraf toch weer een beetje trots op te zijn.
Zo’n eerste keer fitnessen (ik weet het nog goed) is behoorlijk spannend. Vooral voor een van origine niet al te sportieve, nét iets te zware eindtwintiger die ik was toen ik begon. Maar na een paar weken zit je in de `flow’ en krijg je het door; je doet het voor jezelf en voor niemand anders. Verstand op nul en op je eigen tempo op je doel af; en vooral niet kijken naar hoe je medesporters presteren (of niet).
Vanochtend nog stond ik op de crosstrainer verbaasd te kijken naar een al flink gegrijsde man op het apparaat naast me, die al zo’n zes keer het aantal calorieën had verbrand als dat míjn doel is in dat kwartiertje crossen (lees: zweten). Maar nu zit ik met mijn versgedouchte hoofd en een broodje achter de laptop en ik ben bijna zielsgelukkig en tevreden, want ik weet nu eindelijk dat ik me nooit met iemand zal hoeven vergelijken omdat ik nou eenmaal ‘ik’ ben. Maar dat is niet zonder slag of stoot gegaan!

Ken je het niet? Je kijkt naar Hollands Next Topmodel en krijgt vóór de eerste commercialbreak al de neiging om een appel en twee liter water te drinken, je neemt je voor om toch écht weer met de fiets te gaan en wil het liefst morgenochtend vroeg naar de kapper om die uitgegroeide manen weer in bedwang te krijgen. Sommige meiden slaan erin door en soms kost het ze jaren om over een eetstoornis heen te komen, áls ze dat al lukt. Gelukkig ben ik er nooit in doorgeslagen, maar ik begrijp het heel erg goed.

Het is zo moeilijk om een `ik’ te vinden waar je tevreden mee bent. Wanneer is het goed genoeg? Kun je beter op die éne vrouw lijken of op dat ene meisje van laatst? Wat voor iemand ben je nou eigenlijk; kun je jezelf zijn zonder bij een subcultuur te horen? Na jarenlang van zwartgekleed naar grungelook (ja, ik ben al zó oud) en langs alternatief naar gewoon stoer en casual heb ik eindelijk mijn balans gevonden: ik ben gewoon mezelf! Een mens, door God geliefd, met mooie kanten en werkpuntjes, met talenten en met zwakheden; en door alles heen en na het vergelijken met anderen achter me te hebben gelaten staat er één ding als een paal boven water: ik hoef alleen maar `ik’ te zijn. Net als jij.

Al lang geleden door een grootse Schepper bedacht; met een specifiek doel en een heilige bestemming op aarde neergezet, mag je loslaten wat anderen vinden en ophouden jezelf te veroordelen. God heeft alles wat je zijn mag al in je gelegd.
Ik blijf sporten, naar de kapper gaan, gezond leven en leuke dingen doen omdat het mág, omdat het goed voor me is. Maar denk niet dat dit soort dingen je vervulling geven. De vrede in mijn hart zit daar alleen maar omdat ik Jezus mij bevestigt in mijn zijn. Híj heeft het gat in mijn hart gevuld en wil dat ook bij jou zó graag doen. Als je dát kent komt er toch een schoonheid je ogen uitgestraald; daar kan geen topmodel tegenop!

OK, here we Go!


Geplaatst op uur door Rommel | 4 reactie(s) | §

En hier is dan (eindelijk) het langverwachte blog onderdeel op SetFire met een bijpassend filmpje!