Wie is Jezus? Wat een dom onderwerp….


Geplaatst op uur door | 3 reactie(s) | 1009x bekeken
Wie is Jezus? Wat een dom onderwerp….

Komende tijd lopen we mee met Mario, die als ongelovige een Alpha Cursus doet. Hoe beleeft hij een Alpha Cursus en wat vind hij ervan?

Als ongelovige op een christelijke chatbox/forum, hoor ik vaak de vraag: “Wie is Jezus voor jou?” Moeilijke vraag, want eigenlijk heb ik niet zoveel met Jezus. Ik ken de naam, weet dat hij bestaan zou hebben en wat hij ongeveer gedaan heeft en daar houdt het dan mee op. Dus ik heb eigenlijk geen idee wie Jezus voor mij zou kunnen zijn. Nou ben ik al best een aantal jaartjes actief op christelijke chatboxen/fora, dus ik weet al veel meer over Jezus dan ik al wist. Maar echt een plek in mijn leven heeft hij niet. Het idee God, daar kan ik alle kanten mee op en die heeft best wel een betekenis gekregen in mijn leven, maar Jezus is toch een ondergeschoven kindje. Ik snap niks van die lijdensweg, zie hem niet als Godenzoon en heb moeite met de Drie-eenheid. (Vader, Zoon en Heilige Geest) Toch groeit bij mij ook de vraag wie Jezus zou kunnen zijn in mijn leven. Op welke manier zou ik dat kunnen onderzoeken?

Een goede vriendin raadde me een Alpha cursus aan. Ze zocht informatie voor me op waar het gehouden zou worden en een telefoonnummer wat ik kon bellen. In de hoop dat niemand zou aannemen, belde ik het nummer. Want het is wel leuk bedacht natuurlijk zo’n Alpha cursus, maar de uitvoering vond ik best wel eng. Helaas, er werd opgenomen door een vriendelijk man, die mij op z’n gemak, van alles uitlegde over Alpha cursus.
"Wanneer begint de cursus?" vroeg ik vol verwachting dat het pas ergens over tig weken zou zijn. "Aanstaande donderdag." zei de man. We spraken af dat ik zou komen kijken. Het zweet brak me uit, nu wordt het echt. "Wat moet een ongelovige eigenlijk tussen allemaal gelovigen ??!" Terwijl de ene helft in mijn hoofd opzoek ging naar smoezen om toch niet te hoeven, kwam er in de andere helft een nieuw gevoel. Het gevoel van, "Probeer het gewoon, je hebt niets te verliezen en wie weet wat je er vind."

Met die gedachte ben ik die donderdag naar de Alpha cursus gegaan. Doodeng, met knikkende knieën, maar ik ging. Op de plek waar ik wezen moest stond een kerkachtig gebouwtje. Dat was best schrikken, ik voelde me een duiveltje die ging integreren bij gelovige mensen. Op een chatbox praten met gelovigen is toch makkelijker dan in het echt ze te ontmoeten. Er was best een grote groep mensen aanwezig. Veel van die mensen waren al gelovig en deden mee aan de Alpha cursus omdat ze het leuk vonden om verhalen van anderen te horen die niet of nauwelijks geloven. De grote groep wed opgesplitst in 2 kleinere groepjes. Dat was wel erg prettig. Ik zit in een groep met nog 11 andere mensen. De kennismaking met elkaar verliep goed en ik voelde me er best op mijn gemak. Die eerste keer viel best mee. Ik herkende mezelf wel in sommige verhalen, het zoekende zijn, toch wel en toch ook niet willen geloven en het eng vinden om bij de grote groep te moeten horen die christenen heet. Les 1 was geslaagd.

De donderdag daarna begon eigenlijk de echte les en meteen de grote vraag: "Wie is Jezus?" Tsja, en daar zat ik dan, de grote lijnen waren best makkelijk op te dreunen. Maar wie Jezus persoonlijk is voor mij, die vraag was wel heel moeilijk. En eerlijk gezegd, heb ik er nu ook nog niet echt een antwoord op. Al kijk ik nu wel anders tegen Jezus aan dan ik gedaan heb. Omdat uit de verhalen van de anderen best een hoop blijheid en nieuwe ideeën naar voren zijn gekomen, die ik voor mezelf best een plaatsje wil geven en wil overdenken.

En het domme onderwerp? Dom is het onderwerp niet meer, al gebruik ik het wel in mijn masker naar buiten toe. Omdat ik dit eerst zelf voor mezelf wil uitvogelen wat ik ermee wil of zou willen. Dus tegenover vrienden en kennissen ben ik nog altijd de sceptici die wantrouwend tegen het geloof aankijkt. Morgen les 3:  Waarom stierf Jezus ? Dit is denk ik de belangrijkste les voor me... maar daarover vertel ik graag een volgende keer meer wink

Reacties

Lewistrick's avatar

Tof zeg! Ben benieuwd naar je volgende aflevering.. wink

Geplaatst door Lewistrick op 15 februari 2012 12:14:05

Pjotr's avatar

Respect Mario! Ik heb vol interesse het stuk zitten lezen smile. Ik kijk al uit naar de volgende.

Geplaatst door Pjotr op 15 februari 2012 12:26:12

Rommel's avatar

Zoals Lewis ben ik ook heel benieuwd hoe je de verdere Alpha gaat beleven. Het is al goed te lezen dat je in ieder geval in een leuke groep zit! Dat is altijd ook maar afwachten.

Geplaatst door Rommel op 15 februari 2012 15:42:31

Reageer

Om te reageren op dit bericht moet je een SetFire account aanmaken of inloggen!