Vrijheid


Geplaatst op uur door Herfstvlinder | 1 reactie(s) | 1099x bekeken
Vrijheid

Het is bevrijdingsdag vandaag. Vele, tientallen jaren na de tweede wereldoorlog vieren we elk jaar op 5 mei steeds weer dat Nederland werd bevrijd van de onderdrukker van toen. “Geef de vrijheid door”, is de leus; een vrijheid die een beeld vindt in een brandende fakkel.
Niet omdat ik zo graag doe wat anderen doen of zeggen; niet omdat ik graag inga op en hype of kwistig met door anderen verzonnen motto’s strooien wil, maar omdat het onderwerp vrijheid me echt aan het hart gaat wil ik `een stukje vrijheid doorgeven’.

Na het verdwijnen van de Duitse bezetter uit ons land zijn er nog een stuk of wat miljard Nederlandse onderdrukkers overgebleven. Jij, en vooral ik. Of niet?
Natuurlijk jagen we niet op elkaar en schieten we elkaar (normaal gesproken) niet om de oren. Natuurlijk stoppen we elkaar niet in goederentreinen, op weg naar vernietigingskampen. Maar zetten we elkaar niet gevangen door altijd ons oordeel over de ander klaar te hebben? Gisteren had ik nog een gesprek over hoe wij mensen altijd oordelen, of we nu willen of niet, en of we er ons nou van bewust zijn of niet. Ik merk bij mezelf steeds weer dat mijn brein bij nieuwe ontmoetingen steeds weer een vooroordeel vormt; meestal geen keiharde veroordeling, maar altijd wel zoiets als `oh, zij is er zó één, of `hm, hij is een typische…’ Herkenbaar? Ik hoop het niet, maar ik denk het wel.
Oordelen vormen is menselijk, mensen in hokjes stoppen of onderling indelen in types en soorten is waarschijnlijk als zo oud als de mensheid zelf. Jezus zag het ook bij de mensen om Hem heen in de tijd dat Hij op aarde was. En Hij maakte daarin werkelijk een verschil. Je kent misschien het verhaal van de vrouw die overspel had gepleegd en door de leiders van toen naar Jezus werd gebracht. Ze was volgens de wet duidelijk schuldig; ze zou straf moeten krijgen volgens de regels van toen. En geen milde straf ook; ze moest gestenigd worden. Maar Jezus ziet hoe het er in het hart van de veroordelende mannen uitziet; en hij spreekt daar de gevleugelde woorden: “Wie van u zonder zonde is, werpe de eerste steen.”
Hij veroordeelt zelfs deze vrouw niet, hij bevrijdt haar van haar schuld en veroordeling en zegt: “Ga heen, en zondig niet meer.”

Wat ontzettend mild en vrij van veroordeling is het hart van Jezus. Ik geloof dat jij en ik een verschil kunnen maken in déze tijd, door werkelijk `de vrijheid door te geven’. Spreek geen woorden van oordeel uit, en koester die onvermijdelijke gedachten van vooroordeel niet. In Romeinen 14 en 15 houdt Paulus een prachtig pleidooi over dit gedachtegoed, een hartstochtelijke redevoering die, als je hem in het licht van deze tijd houdt, zo actueel is als wat.
Zou ons land niet een stuk vrijer zijn als in elk geval jij en ik stoppen met onze veroordelingen, en we de mensen om ons heen vrijzetten door positieve, zegenende woorden uit te spreken? Wij kunnen de nieuwe geallieerden zijn; brandende fakkels die de ware vrijheid die Jezus geeft doorgeven. Doe je mee?

Reacties

12marleneke's avatar

ik doe meee raspberry vet mooie blog vlinderr

Geplaatst door 12marleneke op 05 mei 2012 12:45:39

Reageer

Om te reageren op dit bericht moet je een SetFire account aanmaken of inloggen!