Het verhaal van de drijvende bijl


Geplaatst op uur door Rommel | 0 reactie(s) | 999x bekeken
Het verhaal van de drijvende bijl

Het kan zo een titel zijn van één of ander sprookje. Ik zie het al helemaal voor me: aan het logeren bij opa en oma en de kinderen staan op het bed te springen en ondertussen schreeuwend: “Vertel ons het verhaal van de drijvende bijl!” Of het staat bekend als een sterk verhaal van een oude houthakker die verhalen van vroeger verteld aan de jonge generatie tijdens de middaglunch: “Vroeger in mijn tijd, toen hadden we nog bijlen! Sterker nog: ik weet nog wel een verhaal van een drijvende bijl! Echt gebeurt!”

Ik werd een tijd geleden op dit verhaal gewezen tijdens een doorsnee kerk zondag en sindsdien heeft het mij niet losgelaten. Dit verhaal komt zo af en toe in mijn gedachten naar boven drijven om vervolgens voor een lange tijd weer af te dalen. Terwijl het allemaal zo onschuldig begon: “Heb je wel eens het verhaal gelezen van de drijvende bijl?” De gedachten van een grap kwamen direct naar boven maar al snel merkte ik dat het bloedserieus was. Ik kreeg een Bijbeltekst uit 2 Koningen 6 onder mijn neus. Om mensen met een stofallergie te besparen, ik zal de tekst hier maar even plaatsen:

3 Maar een van de profeten zei: ‘Doet u ons een genoegen, heer, en ga met ons mee.’ ‘Goed,’ zei Elisa 4 en hij ging met hen mee naar de Jordaan, waar ze bomen begonnen om te hakken. 5 Terwijl ze daarmee bezig waren, schoot bij een van de profeten het ijzeren blad van zijn bijl los en viel in het water. ‘Wat nu, heer!’ riep hij uit. ‘Ik had hem te leen!’ 6 ‘Waar is hij gevallen?’ vroeg de godsman. Nadat de man hem de plaats had aangewezen, sneed Elisa een twijg af en gooide die in het water, waarop het ijzer kwam bovendrijven. 7 ‘Haal hem er maar uit,’ zei hij, en de man pakte het blad van de bijl weer uit het water.

Een klein gedeelte uit het leven van Elisa, het heeft misschien 5 minuten geduurd. Toch is het in de Bijbel terecht gekomen maar waarom? Ik heb nagedacht over een diepere betekenis van dit verhaal. Is dit soms een beeld wat wijst op een gebeurtenis wat nog moest komen? Neem zoiets als Jona en de walvis waar hij 3 dagen in zat, de koppeling is dan snel gemaakt. Ik denk dat het juist hierom is dat dit verhaal bij mij blijft hangen. Zou het toch zo zijn dat er een sprookje in de Bijbel terecht is gekomen? Of een sterk verhaal die is ontstaan tijdens het bouwen van de ark? Misschien een leuke vraag voor op de Alpha Cursus?

Reacties

Reageer

Om te reageren op dit bericht moet je een SetFire account aanmaken of inloggen!