New 50’s Huisvrouw-Chic


Geplaatst op uur door Herfstvlinder | 0 reactie(s) | 783x bekeken
New 50’s Huisvrouw-Chic

Vanaf de cover van een christelijk vrouwenblad, dat ongevraagd in mijn brievenbus is geduwd, kijkt ze me vrolijk aan. De verbeterde, eenentwintigste-eeuwse versie van de moderne huisvrouw. Perfect gekleed en gekapt, met rode lippen, vlotte kralenketting pseudo-etnische armband en in haar handen een vrolijke taartschaal met dito, marsepeinbedekte modetaart.
Ze is het ideaalplaatje van de christelijke vrouw van 2012. Succesvol, moederlijk, optimistisch, altijd hard aan ’t werk, creatief en superhuishoudelijk. Ik wil het blad niet eens meer openslaan; liefst gaat het direct door naar het oud papier.

Ben ik de enige die het ziet? Het lijkt of de emancipatie met één sprong (of val?) weer zestig jaar is teruggegleden; het goedgekapte, taartenbakkende, stippeltjesbeschorte huisvrouwtje uit de jaren vijftig is in een nog hippere gedaante gereïncarneerd en dringt zich op binnen de nieuwe christenvrouwencultuur. De `gelukkige’ huisvrouw, die in films over de naoorlogse tijd een gladgepolijst leven met eender uiterlijk leek te lijden maar innerlijk verscheurd werd, gedomineerd door haar man of mentaal geplet door het veel te grootse verwachtingspatroon dat de maatschappij van toen haar oplegde.

Het doet mij werkelijk verdriet als ik vrouwen om me heen, en gek genoeg met name christenvrouwen, met weggepoederde wallen zie strijden om op een postmoderne versie van deze gekwelde dame te lijken. Als de vrouw van nu haar hersens dan eindelijk mag laten gelden, waarom laat ze zich dan opnieuw een rad voor ogen draaien? Ongepland gaan mijn gedachten weer terug naar het verhaal van Martha, die in mijn optiek een bijbelse voorloper van deze newfifties-huisvrouw was en haar relaxte zus Maria voor wie het `zijn’ en het bij Jezus zijn genoeg was. Ja, alweer. Alweer. Waarom? Omdat ik mijn zusjes wereldwijd zo toewens dat ze de innerlijke ruimte hebben om alleen maar bij Jezus te zijn en de rest net als Paulus als schadelijk afval beschouwen kunnen. Daarom.

Reacties

Reageer

Om te reageren op dit bericht moet je een SetFire account aanmaken of inloggen!